Vrolijk zoeft het deftige oude dametje in haar scootmobiel over straat. Ze is net bij de kapper geweest, en heeft daarna een zelfgebakken appeltaart gebracht bij haar stokoude, warrige moeder. Nu naar huis.

Ze geeft vol gas en steekt over. Ze is er aan gewend dat mensen voor haar stoppen. Bij twijfel geeft ze haar vriendelijkste lachje, en dan stoppen ze alsnog.

Met hoge snelheid komt een bouwvakker in zijn busje aangereden. Hij is er met zijn gedachten niet bij. Hij heeft net van zijn dokter gehoord dat zijn rug reddeloos versleten is, en gisteren zei zijn baas dat hij harder moet werken, omdat hij anders ontslagen wordt. Hij weet zich geen raad en ziet de vrouw te laat. Een gil en doffe dreun. Haar lichaam vliegt door de lucht. Hij hoort hoe zijn auto de scootmobiel vermorzelt.

Op de EHBO: Camera klaar, draaien maar!

Ze is er beroerd aan toe. Daarnet waren alleen haar lippen bloedrood, nu haar hele gezicht. Haar lichaam is overdekt met wonden en bloeduitstortingen. Ze is in shock. Er komt een man in een witte jas bij haar staan. Hij ziet er uit als een dokter. Het kleine logo ‘Eyeworks’ op zijn witte jas valt nauwelijks op. ‘Vindt u het goed dat wij u filmen’ vraagt de vermomde man. ‘Ja hoor, begin nou maar met me’ mompelt zij dizzy en wanhopig. Snel geven de echte witte jassen haar eerste hulp. Ze zakt weg in een diepe verdoving.

Reinout’s regiekamer

‘Eyeworks’ van Reinout Oerlemans heeft met medewerking van de ziekenhuisdirectie tientallen camera’s aan het plafond van de EHBO afdeling opgehangen. Respectloos wordt alles vastgelegd. Vanuit een verborgen regiekamer volgen Oerlemans’ medewerkers alles op monitoren. ‘Jan, zoom effe in op de tranen in die bont en blauwe ogen…okay, lekker plaatje! En nu… Cut!’ Hij lacht bij het volgende beeld. ‘Nee Jan, dat is de bedoeling niet!’

Ook het ‘ja’ op de vraag of ze haar mochten filmen is meteen opgenomen. ‘Juridisch zit dit safe’, grijnst Oerlemans en denkt aan de miljoenen die hij gaat verdienen. Met de ziekenhuisdirectie is afgesproken dat ze dit TV programma zullen promoten als ‘Integere, transparante voorlichting.’ En via een soort sponsoring kan het hun EHBO kosten verlagen. ‘De markt moet zijn werk doen, en mensen die er iets op tegen hebben, moeten maar een tattoo met ‘verboden te filmen’ op hun borst laten zetten’ schijnt een bikkelharde politicus gezegd te hebben. ‘Dit gaat grens- en geldverleggend worden’ denken de bestuurders en producers.

Vrijdagavond 24/2/2012: Op verzoek van de VU heeft RTL het programma gestopt, ‘omdat het te veel onrust gaf in de maatschappij en bij het personeel.’

Persoonlijk denk ik echter dat dit walgelijke idee binnen een paar jaar opnieuw geprobeerd wordt.

De personen en situaties in deze column zijn fictief.